Zorgboerderijen per provincie

AAT

AAT (Therapie met dieren)

Therapie met dieren is het doelgericht inzetten van dieren voor therapeutische doeleinden. Dit wordt ook wel AAT (Animal Assisted Therapy genoemd. Met hulp van het dier werkt de persoon aan cognitieve, sociale, emotionele en/of fysieke doelstellingen. Tijdens de therapiesessie wordt erbij voorkeur gewerkt met drie partijen: het dier, de begeleider van het dier en een of meer professionals. Begeleider en professionals kunnen dezelfde persoon zijn. Ieder heeft zijn eigen taken:

  • Het dier heeft contact met de cliënt. Het dier moet binnen het bereik van de desbetreffende persoon aanwezig zijn zodat het dier kan worden aangeraakt.
  • De begeleider presenteert en begeleidt het dier. Dit betekent het voorbereiden van het dier (zoals trainingen en controle door de dierenarts) en het bewaken van de belangen van het dier tijdens de activiteit (zoals het tijdig zien van stress-signalen). De begeleider weet wat het dier kan en hoe het zal reageren.  
  • De professional geeft de behandelinkg of therapie. De professional kan een psycholoog, fysiotherapeut, logopedist of andere behandelaar zijn. De professional bepaalt het doel van het programma en de individuele doelen van de persoon. De professional zorgt voor de match tussen de persoon en team en voor een geschikte ruimte van de behandeling.

Hierbij is een belangrijk aspect dat er in Nederland geen therapeutische handelingen verricht mogen worden door een niet therapeut.

Meer informatie over AAT